P2 Sportmassage

Sportmassage

Definitie van sportmassage (Volgens Handboek Sportmassage van W. Snellenberg):
“Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.”

Sportmassage kan verschillende doelen hebben. Sommige massages zijn bedoeld om prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld als een wielrenner voor de wedstrijd los gekneed wordt als onderdeel van de warming-up. Andere massages moeten juist herstel bevorderen. Dat kan tijdens een wedstrijd of training zijn, maar ook erna (als onderdeel van een cooling down). Ook bij herstel van een blessure hoort soms massage. Vaak is dit dan onderdeel van een grotere (fysiotherapeutische) behandeling.

Sportmassage is niet alleen voor topsporters, al is het niet verwonderlijk dat zij er vaker gebruik van maken. Ook als je recreatief sport is een bezoek aan een sportmasseur geen gek idee. Bij ernstige blessures zal deze je doorsturen naar een (sport)arts of fysiotherapeut, want de sportmasseur is geen (para)medicus.

Soms zijn er redenen waarom geen massage kan worden uitgevoerd, de zogenoemde contra-indicaties:
Koorts, griep
Ontstekingen
Algemene infectieziekten
Overmatige pijnklachten
Extreme vermoeidheid of uitputting (bijvoorbeeld na duurprestatie)
Slechte algemene gezondheid
Huidaandoeningen
Pathologieën (ziektebeelden, bv botbreuk, open wond etc)
Steenpuist(en)
Vaataandoeningen ( bijvoorbeeld trombose, arteriosclerose)
Bij zwangerschap: geen rug en buikmassage
Bij spataderen: geen beenmassage
Bij blessure: geen massage in de blessure-regio